3 handige kabels die je in huis moet hebben

Je kent het wel, die grote ongeorganiseerde bak in de kast met allerlei verschillende kabels. Opladers van alle voorgaande telefoons die je hebt gehad liggen er tussen, maar ook kabels waarvan je geen idee meer hebt waar ze voor zijn. Zonde om weg te gooien, maar je maakt er ook geen gebruik van. Het ligt alleen maar in de knoop in de kast. Toch zullen er misschien kabels tussenzitten die je hartstikke goed kunt gebruiken. Er zijn drie kabels die je eigenlijk wel in huis zou moeten hebben, namelijk een COAX-kabel, HDMI-kabel en USB kabel.

 

HDMI

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een HDMI kabel. HDMI staat voor high-definition multimedia interface. Een hele mond vol dus, maar waar gebruik je zo’n kabel nu eigenlijk voor? Een HDMI-kabel is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld jouw laptop aan wilt sluiten op de televisie. Wil jij met vrienden of familie leuke filmpjes en foto’s terugkijken op een groter scherm dan een laptop, dan sluit je deze dus gemakkelijk aan op de televisie. Ook wanneer je jouw thuiswerkplek aan het inrichten bent komt de HDMI kabel goed van pas. Je kunt een beeldscherm gemakkelijk aansluiten op je laptop waardoor je prettiger kunt werken. De instellingen heb je binnen no-time gewijzigd.

 

COAX

Heb je eindelijk een nieuwe tv gekozen, blijkt het thuis dat deze stoort. Erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig vaak vrij eenvoudig op te lossen. Het storen heeft meestal te maken met de COAX kabel. Deze kabel regelt de overdracht van beeld en geluid. Als je slechte bekabeling gebruikt is de kans op instraling van signalen uit de lucht zeer groot. Hierdoor ontstaat interferentie, waardoor enkele zenders slecht of niet werken terwijl de rest goed beeld geeft. Een nieuwe, geschikte COAX kabel zal de storingen hoogstwaarschijnlijk oplossen.

 

USB

Tot slot de universal serial bus, oftewel USB kabel. Een USB aansluiting kan een apparaat dat er op aangesloten is van voedingspanning voorzien. Hierdoor is het niet nodig dat het apparaat via een aparte kabel van energie voorzien wordt. Denk hierbij aan toepassingen zoals handscanners, het laden van een smartphone of tablet en het aansluiten van een externe harde schijf, optische muis en keyboard. Door de jaren heen heeft deze norm verschillende malen een upgrade gehad. Hiermee werd met name de overdrachtssnelheid verhoogd. Op dit moment is versie 2.0 nog steeds een veel gebruikte norm. Er zijn verschillende soorten USB kabels, zoals USB A naar A, USB C, USB micro naar USB A, USB B naar A, verlengkabels en verloopstekkers. Ga goed na waar je de kabel precies voor wilt gaan gebruiken en welke soort daar bij hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *